@@@@@@@

УЧЕНИЦИ ОТ ППМГ НА ОБУЧЕНИЕ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Девет ученици и учителят Кристина Василева от ППМГ „Добри Чинтулов“ се включиха в обучение на тема: „Запознаване на учениците с военното дело и със славното историческо минало на Българската армия и споделяне на добри практики“ в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново в периода 18-23 юли 2022 г. Обучението е част от дейностите по Националната програма „Изучаване и съхраняване традициите на Българската армия“ на Министерството на образованието и науката и на Министерството на отбраната, по която гимназията спечели проект. Вторият модул на този проект включва обучение в НВУ, в което участва по едно от одобрените училища от областта. За Област Сливен това бе ППМГ.

Шест дни, наситени с разнообразни и интересни игри, обучения, презентации, филми и състезания прекараха Милиа Петрова, Андреан Димитров и Пламен Вълев от 10.в клас, Павел Методиев от 10.а клас, Ивайло Радулов от 10.г клас, Димана Цветогорова и Преслава Добрева от 8.в клас, Галена Сандова и Валиана Янчева от 8.г клас. Възпитаниците на ППМГ Сливен се включиха в третата ротация на групи във Военния университет заедно с ученици от гр. Пазарджик, гр. Русе, гр. Пловдив, гр. Карлово, село Цар Калоян и село Средище. В продължение на седмица всяка група проведе занятия по военна топография, строева и тактическа подготовка, лидерска подготовка, огнева подготовка, ядрена, химическа и биологична защита, оцеляване в природата и се запозна с уставите на военната служба. Проведоха се две състезания по военна топография и по лидерска подготовка. Учениците от ППМГ завоюваха първо място и в двете състезания, като показаха добра техническа и тактическа подготовка. Те действаха като едно цяло, бяха екип, бяха съпричастни един към друг и се мотивираха взаимно. Комбинацията от тези качества им помогна да се класират на челните места. През тази седмица учениците се научиха да работят с компас, да си добиват вода, да палят огън, да оцеляват в природата.

Ето и част от впечатленията на участници в групата:

Ивайло, 10.г клас: Аз съм очарован от престоя си в Националния военен университет „Васил Левски“ в град Велико Търново. Всичко много ми хареса, но може би най-много ме впечатли стрелбата с репликата на АК-47 и превоза ни с брониран транспортьор МТЛБ. Харесаха ми състезателните игри по топография и по лидерска подготовка, защото работихме всички ученици от  ППМГ ,,Добри Чинтулов“ заедно, като едно цяло. За мен „виновниците“ да си прекараме добре във военното училище са сержант Демирева и старши сержант Йорданова, курсанти в НВУ.

Валиана, 8.г клас: Аз бях особено впечатлена от реда и програмата, която следвахме. Всичко беше точно по часовник и имахме доста време, в което научихме много важни и основни неща в рамките само на шест дни. Прекарах си страхотно и в същото време успях да спазвам ред и дисциплина. Определено бих повторила и много бих се радвала да бъда част от този проект отново.

Димана, 8.в клас: Този лагер беше едно прекрасно изживяване и приключение. Имах уникалната възможност да разбера какво правят курсантите в своето ежедневие. Научих се как да оцелявам в полеви условия и как да действам в екип. Радвам се, че бях част от отбора на нашата гимназия, с който постигнахме върхове и показахме, че всичко можем да постигнем заедно.

Павел, 10.а клас:: Работата на армията и на военните е едно от най-тежките неща на Земята, но сред тези хора, с които прекарахме седмица, имаше родители, писатели, творци, рибари – нормални  хора като нас. Не знам как се случи, но с усмивките си те ни спечелиха, дори без „обелена“ дума. Караха ме да се усмихвам военнослужещи, които те зареждат и от тридесет метра разстояние. Впечатли ме, че за шест дена човек може почти да се „излекува“ от „черни рани“. Стопли ме сплотеността и мотивацията на отбора ни. Доволен бях от различните качества, с които се компенсирахме едни други в изпитанията. Удовлетвори ме оползотвореното време, контактите с връстници от различни кътчетата на страната, съобразеният график и организацията. Радват ме качествата, придобити от различната реалност, но най-много ме изненада как всички тези хора накараха една седмица да свети по-ярко от останалите седмици на лятото.Милиа, 10.в клас: Научих много неща от това обучение. Един от най-важните уроци беше дисциплината, толерантността и начина на приемане на нещата. Запознахме се с много и най-различни хора по време на проекта. Научихме се на работа в екип и въпреки трудностите се справяхме добре. Научихме се да издържаме и оцеляваме в сурови условия. За мен съотборността беше много впечатляваща. Благодаря за това предизвикателство.

Share this…