@@@@@@@

ПРИКЛЮЧИХА РЕМОНТНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО ПРОЕКТ „КРАСИВА БЪЛГАРИЯ“

Поддържащият частичен ремонт на старата сграда на Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ приключи. Обновеният обект днес, 11 ноември 2022 г., бе официално открит от кмета Стефан Радев и директора Мариана Милева.

 „Ще продължим да инвестираме в образователната инфраструктура на града“, заяви Стефан Радев и подчерта, че желанието на Общината е сливенските училища да са най-добрите в България. Той изрази надежда, че по-красивата и по-комфортна среда ще стимулира гимназистите и преподавателите за още по-високи резултати. „Надявам се, че това ще ги вдъхновява да вървят по пътя на знанието, което е най-добрата възможна инвестиция не само в съвременния свят, а откакто свят светува. Днес имаме още един повод да отбележим 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов“, заяви градоначалникът.

 Директорът на ППМГ „Добри Чинтулов“ Мариана Милева благодари на ръководството на Общината и Общинския съвет, на общинските експерти, на архитектите и строителите, както и на съмишлениците на гимназията, за обновяването на сградата. Тя е недвижима културна ценност от местно значение. Построена е през 1894 г. Година по-късно е била осветена.

Проектът по „Красива България“ бе изготвен от арх. Мария Каразлатева. Принос към осъществяването на идеята имат още Росица Петрова, директор на РБ „Сава Доброплони“, Дора Ескидарова,  арх. Павлин Павлов, арх. Ирина Аврамова, Йорго Йоргов и Милко Йоргов, Даниел Влахов, възпитаник на гимназията, както и реализиралата проекта фирма „Гео Кри“ ЕООД с управител Мартин Стефанов.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, ръководители на културни институции, представители на РУО и др.

Ремонтът бе осъществен по проект към програма „Красива България“ на МТСП. Строителството започна през юни т.г. То включваше измазване на компрометирани участъци от фасадата, цялостно боядисване и реконструкция на фризове и цокъл, ремонт на оградата по северната регулация на ул. „Първи май“, ремонти на част от интериора – мозайките, настилката от бук и парапетите. Всички дейности са съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство към МК.

Общата стойност на проекта възлиза на близо 265 хил.лева, от които 120 хил. са безвъзмездно финансиране. Останалите средства са осигурени от Община Сливен.

Share this…