@@@@@@@

ПРЕСТИЖНО УЧАСТИЕ

На 10 март 2023 г. отбелязахме 80 години от спасяването на българските евреи. Симона Василева от 10 г клас присъства на специална церемония по случая в Народното събрание в град София. Ученичката е едно от 20-те номинирани деца от Международния литературен конкурс на тема „Необикновени постъпки на обикновени хора“ организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“. Всички наградени лауреати на конкурса имаха възможността да изразят своята признателност към всички онези човечни хора, които са се застъпили за живота на българските евреи чрез поклонение пред „Паметникът на спасението“.

В деня на церемонията изключително емоционален и вълнуващ момент бе участието на актрисата Албена Павлова, която прочете откъси от творбите на участниците. Всички присъстващи гости в Народното събрание усетиха силата на дълбоките и докосващи думи, които са използвали учениците в своите разкази. Те успяха да съпреживеят драмата на героите и да осмислят значението на този безстрашен подвиг.

Лауреатите на конкурса прочетоха иманета на всички 43-ма депутати, които са подписали петиция до министър-председателя Богдан Филов против депортирането на българските евреи от местата, на които самите те са стояли преди точно 80 години.  В края на церемонията учениците изписаха девиза на конкурса: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“.

Share this…