@@@@@@@

ПЪРВО МЯСТО В СЪСТЕЗАНИЕТО НА ПУ  „ПЪТЕШЕСТВИЕ В БИОЛОГИЯТА“

Отборът на ППМГ „Добри Чинтулов“ в състав  Аделина Миронска (11. „а“), Даниела Дейчева (11. „а“) и Елизабет Петрова (11. „б“), спечели първо място във втория етап на състезанието „Пътешествие в биологията“, организирано от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Ръководител на отбора и учител на състезателите е Росица Делчева.

Състезанието се провежда за трети път и включва два етапа – теоретичен и практически. В първия етап участваха над 150 ученици от XI  и XII клас, които решаваха тест за два астрономически часа.  Учениците с отлични постижения от първия етап на състезанието (с оценка Отличен 5. 50 – Отличен 6. 00) придобиват право на обучение по избрана от тях специалност в Биологическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, без да полагат кандидатстудентски изпит. В първия етап участваха 24 ученици от ППМГ Сливен. Техни учители са Росица Монева и Росица Делчева. Резултатите им се очакват в близките дни.

Вторият етап е свързан с отборно решаване на три практически задачи, които изискват умения за микроскопиране, лабораторен експеримент, решаване на  задачи от областта на генетиката, клетъчната биология, молекулярната биология и екологията.

Отборът на ППМГ трябваше да направи спектро-фотометричен анализ на антоциан (пигмент в цветовете), да реши генетична задача с унаследяване при костенуркови котки и да изгради модел на етапи от ембрионалното развитие. Представянето на решенията  впечатли комисията и тя заслужено присъди първото място на отбора на ППМГ Сливен.

Всички ученици от втория етап получиха сертификати за участие и награди, предоставени от Биологическия факултет, Студентския съвет на Пловдивския университет, Регионалния природонаучен музей – Пловдив и издателство „Просвета“.

Гимназията спечели състезанието „Пътешествие в биологията“ и през 2019 година, а един от най-активните студенти в организацията на състезанието е възпитаникът на гимназията, Биолог на випуск 2020 г. и победител в състезанието от 2019 г., Александър Ангелов.

Share this…