@@@@@@@

СБОРНИК ЗА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОБРИ ЧИНТУЛОВ

Фототипно издание на излезлия през 1922 г. сборник по случай стогодишнината от рождението на Добри Чинтулов бе представено на 31 март 2023 година в Сливен. Сборникът от 1922 година е под редакцията на Никола Табаков, учител, а по-късно и директор на Държавната мъжка гимназия в Сливен. Изданието се осъществява със съдействието на Сдружението с нестопанска цел „Перлата на Сливен“. За представянето му бе поканен литературният критик Иван Гранитски, който е и автор на единия от двата предговора в изданието. Вторият предговор „Загадъчният бедняк“ е от Румен Василев. На срещата във Военния клуб в Сливен бе изтъкнат приносът на Добри Чинтулов за развитието на българската поезия и на българския дух.

Изданието от 1922 година съдържа кратка биографична бележка за Добри Чинтулов от Никола Табаков, както и спомени за народният поет от неговите съвременници д-р Христо Стамболски и Юрдан Михаилов. В изданието са включени стихотворението „Кръстоносци“ на Теодор Траянов, стихотворението „О, свят“ от Дора Габе, както и есеистичен очерк от Антон Страшимиров. В него се съдържа още статия от Александър Теодоров – Балан за времето на първите български поети. Ценното в сборника са събраните от Никола Табаков творби на Добри Чинтулов, придружени от бележки към всяка от тях, както и две речи на Чинтулов – произнесени през юни 1873 година по случай годишния акт на сливенските училища и на 17 януари 1878 година при посрещането на руските войски в Сливен.

Целта на фототипното издание е не само да припомни живота и приноса на Добри Чинтулов към националната ни култура и дух, но и приноса на една не по-малко светла личност с особено място в историята на града и на образователното дело в него – Никола Табаков, будителят, съхранил и запазил чрез няколко печатни издания информация за началото на образователното дело в града, за първите учители в Сливенската гимназия и за историята на училището. Той е автор не само на цитирания сборник, издаден по случай 100 години от рождението на Добри Чинтулов, но и на юбилейния сборник на Сливенската мъжка гимназия, издаден по случай 55 години от създаването й през 1933 година.

На представянето на фототипното издание присъстваха граждани, възпитаници на гимназията, представители на местния бизнес, учители и ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“.

Share this…