@@@@@@@

С Испания в сърцето

Уважаеми учители, родили, съученици и приятели на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен,

Искаме да Ви направим съпричастни към инициативата на нашата гимназия да се насърчава участието на учениците в дейности, подпомагащи затвърждаването и усъвършенстването на придобитите в час знания при изучаването на испански език като втори чужд по един по-забавен и креативен начин, като същевременно се опитахме да приобщим и всички техни съученици, неизучаващи испански език, доближавайки ги до испанската култура.

Изучаването на испанския език и култура и тяхното популяризиране винаги е будело голям интерес сред учениците в ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен. Ние,  учителите, предоставяме подкрепа и съдействие на всеки, който проявява интерес към тях или желае да продължи образованието си в Испания, като организираме различни дейности, чрез които нашите възпитаници упражняват знанията си по испански си език и се запознават с различните аспекти на испанската култура.

В тази връзка на 21.04. 2023 г. организирахме Ден на испанската история, език, култура, изкуство, цивилизация и кухня, като го обвързахме с вековната традиция за отбелязване на  Деня на книгата и розата и почитта към личността и творчеството на испанския романист, драматург и поет Мигел де Сервантес Сааведра.

Ученици от XI клас от ППМГ „Добри Чинтулов“, изучаващи испански език като втори чужд, и техните учители Астрид Лорена Рейносо Гутиеррес (преподавател по испански език) и Ирена Желязкова (преподавател по български език и литература и в качеството си на един от участниците в екипа, осъществил проект „Щастливо училище чрез позитивно образование“, съфинансиран от програма „Еразъм +“ на Европейския съюз) организираха празничен открит урок „С Испания в сърцето“.

Залата се изпълни с много ученици, учители и гости, с които заедно отбелязахме и едни от най – вдъхновяващите празници на Испания. На входа на залата гостите бяха посрещнати от две момичета, облечени в традиционни испански костюми, които създадоха вдъхновяваща и още по – празнична атмосфера.

Шест екипа от по двама ученици представиха презентации, съответно на испански и български език, свързани с географски, исторически, културни и други интересни факти.

Раздадохме и забавен тест с десет въпроса на гостите, чрез които проверихме какви знания за Испания има публиката преди събитието и какво ново са научили след него.

В началото учителите Астрид Лорена Рейносо и Ирена Желязкова запознаха аудиторията с историята на дипломатическите отношения между България и Испания, като поставиха акцент върху близостта между двата народа, нарастващия интерес към изучаването на испанския език в България и сходствата в празнуването на един много емоционален празник – Деня на розата.

Учениците подариха на всеки един от публиката книга с посланието: „Роза за любов и книга завинаги“, както и ръчно изработени разделители за книги с цитати и сентенции, съответно на български и испански език.

Един от екипите, с идеята да популяризира испанската кухня и култура сред проявяващите интерес към ученето на испански език, организира кулинарна работилница и дегустации на традиционни испански ястия. Направиха и листа с рецептите и начина на приготвяне на всяко едно от тях на български и испански език, които гостите получиха. В края всички нямаха търпение да опитат от вкусните ястия, които бяха грижливо подредени в средата на залата.

За да Ви направим съпричастни към този ден, публикуваме снимки от събитието.

Надяваме се, че сме допринесли за разпространението на испанската история, култура и традиции с този урок.

Share this…