@@@@@@@

Златомир Желев с второ лауреатско звание 

 Златомир Желев от 12. клас на ППМГ Сливен заслужи второто си за настоящата учебна година лауреатско звание, този път от Националната олимпиада по астрономия, която се проведе в периода 5-7 май 2023 г. в Пловдив. С присъждането на това отличие му се признава оценка Отличен 6.00 за прием във висше училище без конкурсна процедура. Златомир вече има същата оценка от олимпиадата по физика, където също стана лауреат.

Броени дни по-рано той спечели второ място в новоучредения конкурс по физика Karl Gauss Competition, предназначен за ученици от гимназиалния етап, които имат за цел да участват в международната олимпиада по физика (IPhO). Първото издание на състезанието се проведе на 30 април 2023 г. във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ (в деня, когато се навършва годишнина от рождението на Карл Гаус). Участваха 51 ученици от България и Сърбия. Като награда от състезанието Златомир ще може да посети избран от него университет и да се запознае с преподаватели и студенти в него. Състезанието се менажира от AM Fondation, създадена от двама медалисти по физика от международната олимпиада, и се стреми, по техните думи, да попълни пропуските в подготовката на учениците, които се явяват на IPhO.

През м. юни т. г. Златомир ще се подготвя в разширения състав на България за международната олимпиада по физика, която предстои да се проведе в периода 10-17 юли 2023 г. в Токио. Миналата година той представи България в Европейската олимпиада по физика през м. май в Любляна, Словения.

В националния кръг на олимпиадата по астрономия в Пловдив отлично се представи и Раян Камаринчев от 8. клас на ППМГ, който в конкуренцията на 36 допуснати във възрастовата група 7.-8. клас стана пети.

Златомир и Раян, освен високото ниво на подготовка по математика и по физика, което имат, през тази година работиха и в група по астрономия в ППМГ по Националната програма „Ученически олимпиади и състезания“, ръководена от Иванка Гецова.

Share this…