@@@@@@@

Престижно участие на Златомир Желев в международна олимпиада

Златомир Живков Желев се представи достойно на Международния турнир на младите физици – надпревара, провела се в периода 17-25 юли 2023 г. в гр. Мюри, Пакистан, в Университета Кошар. Той бе част от отбора на България, който участва в състезанието: Александра Петкова (10. клас, НПМГ), Мила Гетова (10. клас, НПМГ), Гео Калфов (11. клас, ПЧМГ), Калина Досева (11. клас, ПМГ Велико Търново) и Златомир Желев (12. клас, ПМГ Сливен). Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

Петимата гимназисти се представиха достойно в петте кръга на турнира и само 9 десети от точката на финала ги отдели от бронзовите медали. Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и в него се решават изследователски научни задачи. В турнира състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различните турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.

Победител в турнира стана отборът на Полша, следван от отборите на Тайланд и Словакия.

През настоящата година Златомир стана лауреат в две национални олимпиади – по физика и по астрономия. С резултатите си от тези олимпиади той бе приет в специалност „Квантова и космическа теоретична физика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

На снимките – моменти от надпреварата в турнира.

Share this…