@@@@@@@

Изяви на млади биолози

На 8 декември 2023 г. група ученици от 9.а, 9.б и 9.в клас на ППМГ “Добри Чинтулов“ с ръководител Росица Делчева посрещнаха два белоглави лешояда от Берлинския зоопарк, които ще бъдат част от ПП „Сините камъни“.

Учениците участваха в опръстенителна акция – полеви лагер, със съдействието на експерти от „Зелени Балкани“. Акцията се проведе във волиерата за адаптация и освобождаване на лешояди – стопанисвана от „Зелени Балкани“, на територията на ПП „Сините камъни“ .

Ръководителят на проекта „Живот за брадатия лешояд“ Ивелин Иванов изнесе запленяваща лекция за десетилетните усилия за  завръщането на белоглавите лешоядите (Gyps fulvus), черния лешояд (Aegypius monachus) и предстоящите дейности за завръщането на брадатия лешояд (Gypaetus barbatus), а Красимир Цуцов – координатор за Дирекция на Природен парк „Сините камъни”, разказа на учениците за дейностите от страна на парковата дирекция за завръщането на лешоядите от 2009 г. до настоящия момент и за бъдещите дейности, свързани с проекта.

Благодарение на професионални опръстенители – експерти от „Зелени Балкани“ – бяха поставени крилометки и пръстени на двата белоглави лешояда (Gyps fulvus). Някои от учениците взеха участие в акцията по опръстеняването.

Благодарим на служителите от Дирекция на ПП “Сините камъни“ и експертите от „Зелени Балкани“ за възможността да присъстваме на това събитие и да се докоснем до тези невероятни птици!

Share this…