@@@@@@@

ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ

Висок резултат постигна Раян Камаринчев от 9. „в“ клас в националния кръг на олимпиадата по астрономия, провел се в периода 26-28 април 2024 г. в МГ „Гео Милев“ в гр. Плевен. В своята състезателна група Раян е с трети резултат от всички представили се деветокласници и общо седмо място в класирането (състезателната група включва и десетокласници).

Националната олимпиада по астрономия се провежда в два поредни дни. Първият тур се състои от 4 задачи (теоретични и практически), а вторият – от тест с 8 въпроса със затворен (избираем) отговор и 6 изчислителни въпроса. Максималният брой точки в първия етап е 50 точки, а във втория етап – 20 точки. Раян се представи еднакво добре и в двата кръга.

Представянето на Раян в Плевен бележи поредното му високо постижение през годината. Пред настоящата година той бе допуснат до националните кръгове на 5 олимпиади – по физика, по астрономия, по химия, по лингвистика и по информационни технологии. Резултатите му: второ място по физика, пето по лингвистика, седмо по астрономия, единадесето по химия. Поради съвпадение на датите на олимпиадите по астрономия и по информационни технологии той не можа да участва в последната.

Ментор на Раян по астрономия е Йордан Даракчиев, възпитаник на ППМГ „Добри Чинтулов“, докторант по астрономия в СУ „Св. Климент Охридски“ и преподавател в СофтУни.

Share this…