@@@@@@@

СРЕЩА С ВИКТОРИЯ БЕШЛИЙСКА

Виктория Бешлийска, един от най-четените съвременни български автори, бе гост на ППМГ „Добри Чинтулов“ във вторник, 30 април 2024 г. Тя гостува във връзка със спектакъла по нейния първи роман „Глина“, който театралната трупа на гимназията представи в две поредни вечери на при пълна зала в ДТ „Стефан Киров“.

Пред възпитаниците на гимназията тя разказа за избора си след завършването на Математическата гимназия в Плевен да избере да продължи образованието си с българска филология; за ролята на добрия учител в избора и; за парадоксалните понякога обстоятелства в живота, които след това се оказват закономерни; за усета да разпознаем кога правим верния избор.

Виктория Бешлийска отговори на въпроси, свързани с творческия процес при писането на романите, с избора на имена на героите си, с особеното отношение към родния език при писането. Тя говори за обстоятелствата, подтикнали я към създаването на романите „Глина“ и „Сърце“. Разкри кои са онези книги, оказали въздействие върху мисленето и върху писането и. Каза, че до края на настоящата година трябва да очакваме появата и на третия и роман.

На срещата присъстваха цялата театрална трупа на гимназията и ученици от различни випуски, изкушени от словото и от литературата.

Share this…