@@@@@@@

Среща по проект „Питай Буреш“

На 28.11. 2022г., ученици от 11а. и 11б. клас и „новите надежди“ на биологията от 8а. и 8б. клас се срещнаха с д-р Виолета Желязкова, която  работи в Националния природонаучен музей към Българска академия на науките и е  координатор на проекта „Питай Буреш“. Нашата гимназия спечели голямата награда на проекта, осигурена от NATIONAL GEOGRAPHIC  и организира собствена Биоблиц –експедиция през месец юни 2022г.

     Срещата с д-р Желязкова беше много вълнуваща и вдъхновяваща. Целта на посещението й бе да разгледа Фотоизложбата, организирана с най-добрите ни снимки от експедицията и качени в платформата iNaturalist. Вили /както вече я наричаме/ бе подготвила презентация на тема „Как се става изследовател?“ и сподели своите първи стъпки в голямата наука. Изследователските й интереси са в сферата на молекулярната популационна генетика, пещерната микробиология и хироптерологията (науката, която се занимава с изследването на прилепите).  Разказа ни също за множеството си пещерни експедиции в България,  в Европа,  на Хаваите и Индонезия. Голям интерес предизвикаха и последните й проучвания върху болестта на „белия нос“, от която страдат прилепите в Северна Америка.

     Вили и нейната асистентка Маргарита ни показаха как се улавят прилепи, като разпънаха специална мрежа. Част от учениците се упражниха да боравят с  автоматична пипета, с която се вземат проби от летящите бозайници.

   „Важно за мен е да превръщам работата си в истории, струващи си разказването, тъй като макар съвременната наука да е достатъчно добра в изграждането на модели и логични стратегии за опазване на природата, близките и разтърсващи преживявания в дивото са това, което ме мотивира да го правя“ – сподели накрая д-р Виолета Желязкова.    Благодарим ти, Вили за тази незабравима среща!

Share this…