@@@@@@@

Международно състезание по информатика „Бобър“

Раян Камаринчев от 9. в клас завоюва второ място на международното състезание „Бобър“ във възрастова група 8.-9. клас. В същата категория Виктор Друмев от 9.д клас се класира на десето място от общо 250 участници. В малката състезателна група 5.-7. клас за първи път участва Никол Стайкова от 6.а клас, която достигна седмо място от общо 531 участници. Останалите ученици от гимназията Георги Стоянов 5.а, Ралица Баева 6.б клас, Анастас Калцов 6.б клас, Кристина Кондева 6.б клас и Сюзън Вълкова 6.б клас се представиха достойно, като показаха добро логическо мислене.

Състезанието се организира от Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика при БАН. То се проведе online на 5 ноември 2023 г. След първоначалното влизане в системата състезателят разполага с време от 30 минути, за да въведе своите отговори на 18 въпроса. Задачите не се изучават по нито един предмет в училище – логически задачи, които случайно могат да попаднат в 1-2 учебни часа по математика през целия курс на обучение, извънкласна дейност по математика и информатика. Въпросите са  забавни, напомнящи главоблъсканиците, пъзелите, решаването на кръстословици и судоку. Поднесени са много занимателно и това се харесва на учениците. При състезатели с равен брой точки, по-напред в класирането се поставя състезателят, който е употребил по-малко сумарно време за решаване на задачите.

Пожелаваме на учениците да са все така упорити и амбициозни и да постигат още по-големи успехи. Учители на учениците са Виолета Балтова и Таня Стоянова.

Share this…