@@@@@@@

ТЕАТРАЛНАТА ТРУПА НА ППМГ ОТБЕЛЯЗА 15 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ СЪС СПЕКТАКЪЛА „ГЛИНА“ ПО ВИКТОРИЯ БЕШЛИЙСКА

Спектакъл по текста на един от най-четените български романи напоследък „Глина“ на Виктория Бешлийска в две поредни вечери – на 29. и 30. април 2024 г. – в ДТ „Стефан Киров“ отбеляза 15 години от създаването на театралната трупа на ППМГ „Добри Чинтулов“. Началото на трупата бе в далечната 2008/09 година с представлението „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. После дойдоха спектакли като „Ние не вярваме в щъркели” по Недялко  Йорданов, „Покана от Париж” на Панчо Панчев, „Разкажи ми приказка” по текстове на Чудомир, Йордан Йовков, Алеко Константинов, „Торба лъжи – Хитър Петър” по Панчо Панчев, постановки по класическите текстове на „Железният светилник” на Димитър Талев и „Тютюн” на Димитър Димов, запомнящият се спектакъл „Миг преди края” по Ерик-Еманюел Шмит и още…

Трупата трупаше – опит, усет, умения; даде на всички – и на зрители, и на участници – много звездни мигове; създаде приятелства за цял живот и общност, сплотена от необяснимата харизма на сцената; осени с вдъхновение всеки, докоснал се до магията, наречена „театър“. В основата ѝ стоеше тя, Веселина Симеонова – добра, всеотдайна и щедра в отдаването на умения, време и любов.

Последният спектакъл на трупата се роди от идеята да оживее на сцената съвременен български текст.  Ивайло Киров, участник в трупата от предишни години, адаптира сюжета на романа на Виктория Бешлийска „Глина“ за сцена, а настоящи възпитаници на гимназията под режисурата на Веселина Симеонова създадоха вълнуващ спектакъл за любовта и раздвоенията, за мимолетното и устойчивото. В ролите влязоха Ивайло Бонев (Велико), Ирен Ботева (Жара), Даниела Дейчева (Зевна), Михаил Бояджиев (Боя), Иван Атанасов (Димитър), Даниел Христов (Иван  и Горан), Димитър Йорданов (Манасия и Султан), Стефания Данчева (Ерина), Добромира Стоянова (Рада и Блага), Александър Пеев (Везир), Денис Новаков (Исая и стражар), Георги Стоянов (малкият Велико) и Йоана Ботева (дете от село Бусинче). Озвучител на трупата е Димитър Иванов. За въздействието на посланията и чрез музика се погрижи Яна Бонева (учител по музика), а сценичният декор е дело на Йоан Попов (учител по изобразително изкуство).    

Второто представление на „Глина“ бе уважено от самия автор Виктория Бешлийска, която дойде в Сливен специално за спектакъла. От сцената на ДТ „Ст. Киров“ тя поздрави учениците актьори, техния ръководител и цялата публика с признание за нивото на образованост, възпитание и духовност на възпитаниците на гимназията, с които успя да се срещне в рамките на деня, в който бе гост на училището. Тя изрази своята вяра, че има бъдеще за страната ни с такива прекрасни и всеотдайни млади хора.

Вторият спектакъл на трупата бе с благотворителната кауза да подкрепи едно слънчево момиче от гимназията в надеждата му за живот.

Share this…