@@@@@@@

ППМГ ОТБЕЛЯЗА 200-ГОДИШНИНАТА НА СВОЯ ПАТРОН

С факелно шествие и тържествен ритуал на централния площад в Сливен ППМГ „Добри Чинтулов“ отбеляза 200-годишнината от рождението на своя патрон. Изявата бе организирана съвместно с Община Сливен и бе част от програмата за Димитровден, празника на Сливен.

Церемонията събра, освен ученици и учители от гимназията, представители на институциите, на различни организации, възпитаници на училището, граждани. Непосредствено преди ритуала възпитаниците на гимназията поднесоха цветя пред паметника на Чинтулов в градината до църквата „Св. Димитър“ и пред бюста на Добри Чинтулов в комплекса на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Четири лъча с факли, носени от възпитаници на гимназията, тръгнаха от знакови за Сливен места – родната къща на Чинтулов; площад „17-ти януари“ в кв. „Клуцохор“, където през 1878 година Чинтулов посреща руските войски и произнася слово; паметника „Орлето“; сградата на гимназията; и се събраха на централния градски площад, където бе и знамето на гимназията, носено от знаменосеца Николай Стоянов и от асистентките Розалина Влахова и Виктория Платева, всички от 12. клас. Хорът за многогласно пеене на гимназията с ръководител Яна Бонева представи стария химн на гимназията, създаден през 1922 г. от композитора Мишо Тодоров по текст на Йордан Василев – Богдар, както и възрожденски песни, в които като солисти се включиха Добромира Стоянова от 8. клас и Ива Големецова от 5. клас. Ученици от 12. „д“ клас с ръководител Веселина Тонева представиха художествената композиция „Даскал Добри“.

Гости на събитието бяха кметът на Община Сливен Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Минчо Афузов, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Сливенската митрополия.

„Годишнината ни дава повод да обърнем поглед към великите личности на нашия град и техните дела, към истинските му лидери. Казвам „лидери“ неслучайно. Добри Чинтулов на пръв поглед не се вмества в тази представа – нито има исполински ръст, нито има юнашка кръв. Напротив, получавал е упреци, че не се е включвал в революционния комитет. Но със своето дело, със своите песни той е свършил огромна работа за Освобождението на България. Дарил е вяра и надежда на младите хора. Тогава, когато не е имало радио, телевизия, неговите песни са се преписвали от ръка на ръка и са се пеели от младежите. Карали са ги да се чувстват горди, че са българи, и да искат да се пожертват за свободата на България“, заяви кметът Стефан Радев в обръщение към присъстващите. Той изрази специална благодарност към учениците от гимназията за ентусиазма, с който са се включили във факелното шествие. „То възпроизвежда факелното шествие от 1922 година, когато са чествали 100 години от рождението на поета. Неговите песни ехтят и днес. И днес ни показват пътя и ни задават критерии кое е добро и кое – зло и се превръщат в пример и еталон за любов към България“, подчерта още г-н Радев.

Ритуалът завърши с химна „Старата гимназия“ по музика на Елена Стоилова и текст на Елена Стоилова и Яна Бонева, в нов аранжимент.

ППМГ „Добри Чинтулов“ има 144-годишна история и е едно от най-старите училища в България. Носи името на Учителя от 1922 г., когато в чест на 100-годишнината от рождението на Чинтулов приема възрожденеца за патрон.

Share this…